Restaurări unidentare din materiale de nouă generație

Stomatologia modernă abundă în materiale noi de reconstrucție protetică. Acestea exercită proprietăți diferite influențând astfel estetica și performanța în timp a lucrărilor protetice. În acest curs veți afla indicațiile, proprietățile, dar și când ar fi bine să utilizăm cu multă prudență aceste materiale. În același context partea de hands-on vă oferă noțiuni practice de preparare a dinților, amprentare și realizare a provizoriilor directe. Nu lipsesc nici demonstrțiile live precum și tips and tricks- urile care sa va facă mult mai ușoară experiența cu pacienții.

DESPRE LECTOR

Dr. Raluca Juncar

Dr. Raluca Juncar

Medic primar protetică dentară

Raluca Juncar este absolventa a Facultatii de Medicina Dentara din cadrul UMF Cluj-Napoca, medic specialist in protetica dentara si doctor in stiinte medicale.

Fire voluntara si ambitioasa, a fost cooptata in numeroase echipe de cercetare in domenii precum: protetica dentara, parodontologie si chirurgie orala.

Pe durata activitatii sale a publicat articole la reviste nationale si internationale, si a realizat prezentari la congrese si conferinte.

Utilizand tehnici inovative si materiale de ultima generatie realizeaza lucrari protetice clasice, precum si minim invazive; aceasta se ocupa de tratamentul estetic si functional al cazurilor complexe de protetica pe dinti naturali sau pe implanturi.

despre eveniment

Parte teoratică – 6 ore

1. Planificarea tratamentului protetic, evaluarea cazului in vederea stabilirii momentului ideal de tratament. Atitudinea terapeutică în funcție de caz: dinți vitali, dinți cu tratament endodontic.

2. Evaluarea ocluzală. Majoritatea terapiilor restaurative afectează forma suprafețelor ocluzale de aceea este important ca acestea să asigure relații interdentare funcționale atât în ocluzie statică cât și dinamică.

3. Importanța evaluării parodontale a dinților ce urmează a fi restaurați în contextul parodontal general al pacientului.

4. Care sunt principiile după care ne ghidăm când realizăm prepararea dinților? Cât de mult putem extinde proprietățile regenerative ale dinților?

5. Plasarea limitelor dento-protetice. Tipuri de praguri. Geometria marginală a preparației în funcție de tipul de material restaurator.

6. Tipurile de materiale de restaurare dentară utilizate cel mai frecvent in practică. Care sunt situațiile clinice în care le utilizăm? Cum se comportă materialele in relația medic-pacient-laborator?

7. Instrumentarul utilizat în pentru realizarea lucrărilor protetice unidentare. Piese, freze, diferite instrumente de mână, materiale de evicțiune sulculară, condiționarea bonturilor înainte de cimentare, medii de marcare ocluzală.

8. Restaurarea dinților din zona posterioră. Situații clinice ce pot sa apară în practică. Tipuri de preparații, tipuri de restaurații.

9. Necesitatea unei preparații ghidate. Utilitatea unei lucrări provizorii directe, metode de realizare și materiale pentru cimentare provizorie.

10. Înregistrarea culorii, comunicarea cu laboratorul de tehnică.

11. Restaurația finală: proba, cimentarea. Cimentarea de durată, cimenturile utilizate în funcție de materialul din care este realizată lucrarea protetică.

12. Restaurarea dinților frontali, particularități pentru zona anterioară. Mock-up direct  pentru evaluarea estetică.

Parte practică- 2 ore

Realizarea unei preparații pe molari/incisivi
Hands on
–        Realizarea ghidului de silicon pentru prepararea ghidată
–        Preparație pe fantom
–        Un incisiv și un molar: preparație cu prag și vertipreparation
–        Realizarea coroanei provizorii și cimentarea ei
–        Amprenta pentru coroana de durată

Eveniment organizat in format hibrid (online si offline).

Locația evenimentului offline este: Hotel & Restaurant Gondűző, Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita

Aceste instruiri pot fi, de asemenea, de interes pentru dumneavoastră